



# SMM • Molecular and Translational Research in Oncology

### Spring school 2025 (Curriculum – MODULE 2)

Techniques in molecular medicine - obligatory course, covering the issues of laboratory methodology, analytical methods, bioinformatics and visualization. The issues will be discussed by experts in the respective fields. Courses are grouped into the so-called "thematic schools", conducted in the winter and summer semesters at the University and partner organizational units (full-time classes, two thematic schools per year, each school with a minimum of 30 hours).

Day 1 | 14/05/2025 (Wednesday)

#### Location: Greater Poland Cancer Centre, 15 Garbary Street, Poznań

Introduc	tion Lecture	Break Pł	nD Workshop		
TIME	LENGTH	LOCATION /ROOM	TITLE		SPEAKER
09:00	15m	WCO D001 main entrance, ground floor	Introduction		<b>Maciej Wiznerowicz</b> Poznan University of Medical Sciences
09:15	1h 15m	D001 main entrance, ground floor	Uveal Melanoi melanoma	na and skin	<b>Bożena Romanowska- Dixon</b> Jagiellonian University
10:30	15m		Coffee break		
10:45	2h 45m	D001 main entrance, ground floor	Presentation or research proje	of PhD Students' ects	
ar rsity	PhD Student	Superv	isor	Research topic	Partner's Unit
Doctoral School of Molecular Medicine at the Medical University of Lodz	Bilska Aleksandra	a dr hab.	Bartosz Wojtaś	DNA methylation and gene expression associations in rheumatoid arthritis: identification of patterns in regulatory regions	Institute of Computer Science PAS
Doctora Medicine a	Błoński Piotr prof. dr hab. Anna Czarnecka			Clinico-biological prognostic biomarkers in melanoma patients with brain metastases	National Research Institute of Oncology

				treated with immunotherapy		
	Dhanapal Shrinat		lr hab. Bożena ska-Kaczmarek	Transcriptome analysis and TCR profiling in single immune cells in pediatric malignant gliomas	S Nencki Institute of Experimental Biology PAS	
			Ir hab. n. med. sz Kostka	Early identification of prognostic biomarkers in the diagnostics of frailty syndrome, sarcopenia, and malnutrition in older adults	Medical University of Lodz	
	Maćkowiak Barto	wiak Bartosz prof. dr hab. r Wiktoria Such		The role of global genome and transcription coupled nucleotide excision system in carcinogenesis		
	Mazurek Maciej		lr hab. n. med. ech Młynarski	In vitro modeling of megakaryopoiesis in patients with congenita bone marrow failures o hemostasis		
	Mohr Marcel	dr hab Kulcei	. Katarzyna nty	To identify the m6A RN. methylation signature i HPV-dependent head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC) therapy		
	Płoszka Katarzyna	-	Ir hab. n. med. ech Fendler	Dynamic evaluation of menstrual cycle's impact on R-loop formation in women with DNA repair deficiency-associated malignancies	Medical University of Lodz	
13:30	30m		Lunch break			
14:00	1h 15m	D001 main entrance, ground floor	Fundamental Analysis	s of Cytometric	<b>Igor Piotrowski</b> Greater Poland Cancer Centre	
15:15	2h	WCO room 3408a 3 <sup>rd</sup> floor	Flow cytomet Cytometry Labo Radiobiology U WCO, 3rd floor)	oratory of the nit (room 3408a,	<b>Igor Piotrowski</b> Greater Poland Cancer Centre	
17:15						

TOTAL LENGTH: 8h 15m

### Day 2 | 15/05/2025 (Thursday)

### **Location:** Andersia Hotel (3 Władysław Anders Square, 61-894 Poznań) Room B "Ibiza"

Seminar Break Lecture

TIME	LENGTH	LOCATION /ROOM	TITLE	SPEAKER
09:00	1h 15m	Room B	Cancer Proteogenomics	<b>Maciej Wiznerowicz</b> Poznan University of Medical Sciences
10:15	15m		Coffee break	
10:30	1h 15m	Room B	Cancer Pathology	<b>Paweł Kurzawa</b> Poznan University of Medical Sciences
11:45	15m		Break	
12:00	1h 15	Room B	Cancer genetics and microelements	<b>Jan Lubiński</b> Pomeranian Medical University in Szczecin
13:15	45min		Lunch break	
14:30	1h 15	Room B	Oncogenic Signalling Pathways	<b>Peter Blume-Jensen, Boston</b> President and Founder at Acrivon Therapeutics

15:45

TOTAL LENGTH: 6h 45m

### Day 3 | 16/05/2025 (Friday)

#### **Location:** Andersia Hotel (3 Władysław Anders Square, 61-894 Poznań) Room B "Ibiza"

Demonstration visit: University Clinical Hospital, 84 Szamarzewskiego Street

Lectur	re Exercise	Break	Demonstration visit	
TIME	LENGTH	LOCATIO N/ROOM	TITLE	SPEAKER
9:00	1h 15min	Room B	Cancer	<b>Ewa Bartnik</b> Institute of Genetics and Biotechnology, University of Warsaw
10:15	15min		Break	
10:30	1h 15min	Room B	Silent but deadly: unmasking pancreatic ductal adenocarcinoma	<b>Aleksandra Tarasiuk Zawadzka</b> Medical University of Lodz
11:45	15min		Break	
12:00	2h	Hospital	Visit to Pathology Dept	University Clinical Hospital, 84 Szamarzewskiego Street
14:00	1h	Room B	The somatic mutation landscape in Tuberous Sclerosis Complex	Katarzyna Klonowska Institute of Bioorganic Chemistry
15.00				

15:00

TOTAL LENGTH: 6h

# Day 4 | 17/05/2025 (Saturday)

### **Location:** Andersia Hotel (3 Władysław Anders Square, 61-894 Poznań) Room B "Ibiza"

Lecture	Exercise	Break	Demonstration visit	
TIME	LENGTH	LOCATIO N/ROOM	TITLE	SPEAKER
9:00	1h 15min	Room B	Dysfunction of epigenetics in cancer	<b>Bożena Kamińska-Kaczmarek</b> Nencki Institute of Experimental Biology PAS
10:15	15min		Break	
10:30	1h 15min	Room B	Mechanisms of tumor immune evasion	<b>Bożena Kamińska-Kaczmarek</b> Nencki Institute of Experimental Biology PAS
11:45				

TOTAL LENGTH: 2h 45m